12 Μαΐου 1427 π.Χ. επέτειος του απαγχoνισμού του κύπριου επαναστάτη Ρε Αλέξη από τους Φράγκους,ηγετική μορφή για την Μεσαιωνική Ευρώπη

12 Μαΐου 1427 π.Χ.  επέτειος του απαγχoνισμού του  κύπριου επαναστάτη Ρε Αλέξη από τους Φράγκους,ηγετική μορφή για την Μεσαιωνική Ευρώπη

84373-cebfceb9-cf84cf81cebfcebccebfcebacf81ceb1cf84ceb5cf82-ceb5ceb9cebdceb1ceb9-cf83cf84ceb1-cf83ceb1cebbcebfcebdceb9ceb1-cf83ceb1cf82

12 Μαΐου 1427 π.Χ.  επέτειος του απαγχoνισμού του  κύπριου επαναστάτη Ρε Αλέξη από τους Φράγκους,ηγετική μορφή για την Μεσαιωνική Ευρώπη

«Από δω και μπρος

Ρε θάναι ο ή λεύτερος

λαός σκλαβωμένος

Σιωπή.

Περνά ο Ρε Λαός»

«Θά θελα να ζω εκείνη την εποχή, θάθελα νάμουν οπαδόςτου Αλέξη» αναφέρει ο Βασος Λυσαρίδης.

Μια ξεχασμένη απο τους πλείστους, ηγετικήπροσωπικότητα θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα. Τον πρώτο κύπριο επαναστάτη του 15ουαιώνα τον Ρε Αλέξη.

Ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν για τον  Αλέξη, τον Ρε Αλέξη τον όποιον ανακήρυξαν  «Ρε» δηλαδή βασιλιά της επανάστασης οιχωρικοί, τις οποίες παρέχει ο χρονικογράφος Λεόντιος Μαχαιράς.

Ο  Ρε Αλέξης  ήταν δουλοπάροικος χωριάτης , με καταγωγή την Μηλιά της Αμμοχώστου.Το 1426 π.Χ  λοιπόν, εισέβαλαν στο νησί οι Σαρακηνοί- Μαμελούκοι, λεηλάτησαν διάφορες περιοχές της Κύπρου,νίκησαν τον στρατό  του βασιλιά Ιανού  και τον πήραν αιχμάλωτο.

Ο Ρε Αλέξηςκαι διάφοροι γύρω χωρικοί  εκμεταλλεύτηκαν το  γεγονός απο το χάος και την  αποδιοργάνωση, τις λεηλασίες των Σαρακηνών, την απουσία του βασιλιά Ιανού.

Η επανάσταση ξεκίνησε απο την ύπαιθρο. Οι επαναστάτες χωρικοί  διόρισαν δοικητές στην Μόρφου, Λέυκα,Περιστερώνα, Λεμεσό και άλλες πόλεις  αφού πρώτα έθεσαν υπό τον έλεγχο τους  μεγάλο μέρος της Κύπρου.

Το κίνημα τους  έλαβε παγκύπριο οργανωμένο χαρακτήρα για δέκα  μήνες. Οι αποθήκες των ευγενών , λεηλατήθηκαν και τα προιόντα   τα επέστρεψαν  οι χωρικοί πίσω στο λαό.

Οι επαναστάτες  φαίνεται να οργάνωσαν και δικό τους στρατό  όπως αναφέρει ο Λεόντιος Μαχαιράς »φουσάτον του Ρε-Αλέξη», στράτευμα.

Ο λαός λοιπόν ξεσηκώθηκε εναντίων  των Φράγκων, της πανίσχυρης Λατινικής εκκλησίας,τους ευγενείς , επιχειρώντας να ανατρέψουν την  φεουδαρχία. Φυσικά ήταν  αδύνατο να εδραιωθεί εξαιτίας των μεγάλων δυναμέων.

Τα νέα για την  έναρξη της   επανάστασης στην Κύπρο διαδόθηκαν γρήγορα  στην Δύση από τους Φράγκους μέχρι την Αίγυπτο.  Φοβήθηκαν μήπως το  παράδειγμα τους  ξεσηκώσει και άλλους υπόδουλους λαούς και τάχιστα  έστειλαν ενισχύσεις να πολεμήσουν τους κύπριους επαναστάτες.

Η  επανάσταση των κυπρίων έλαβε τέλος φρικτό. Οι κύπριοι επαναστάτες ακρωτηριάστηκαν, ενώ άλλους τους έριχναν απο τα τείχη της Λευκωσίας.

Ο  Ρε  Αλέξης συνελήφθηκε στην Μόρφου στις 12 Μαίου του 1427 π.Χ  απο τους Φράγκους ,όπου και μεταφέρθηκε στην Λευκωσία. Υπέφερε φριχτά βασανιστήρια απο τους λατίνους με τραγικό τέλος  να τον κρεμάσουν σε μια συκαμνιά.

Για πρώτη φορά στην κυπριακή ιστορία ένας χωριάτης έγινε βασιλιάς, οι δούλοι πήραν στα  χέρια τους, την εξουσία. ‘Εστω  και για δέκα  μήνες  που έλαβε χώρα η επανάσταση – το κίνηματων κυπρίων που σαφώς ήταν με όραμα απέδειξε πολλά.

Πρώτα απ’ολα  εγκαθίδρυσαν ενα λαοκρατικό καθεστώς με  εξουσία τον ίδιο τον λαό!

Οι  άνθρωποι  όταν θέλουν  μπορούν να καταφέρουν πολλά.Χωρίς να έχουν ανάγκη  και πίστη σε προέδρους,κόμματα, φανφάρες και εξουσίες.

Οι κύπριοι του  15ου αιώνα τόλμησαν να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν την ελευθερία  τους όλα όσα τους ανήκαν και πρώτιστα φυσικά μια ελεύθερη αξιοπρεπής ζωή. Χωρίς  κατακτητές. Μόνο ζώντας σε ελεύθερη γή με  δημοκρατία που  δυστυχώς την  «γεύονται» ελάχιστα οι  κύπριοι πολίτες στον 21ο αιώνα.

Στον 21ο αιώνα, οι άνθρωποι είναι εσσωτερικά   σκλαβωμένοι. Πρώτιστα στο χρήμα ,  ακολούθως στα κόμμα τους, στην κατανάλωση και στην τεχνολογία που συνεχώς αλλάζει.

Χωρις δουλειά, χωρίς αξιοπρέπεια , φτωχούς σε όλα,έτσι τους θέλουν τους ανθρώπους οι μετρημένοι  κυρίαρχοι των λαών.

Οι πολιτικοί  και  η εκάστοτε εξουσία   πρόδωσαν και προδώνουν συνεχώς τους ανθρώπους. Τους ποτίζουν καθημερινώς με ψέμματα.

Η  ουτοπική σκέψη,  η κοινωνία στην οποία θα  θέλαμε πραγματικά να ζούμε  ή αλλιώς  ουτοπία, ξυπνά  επαναστατικές διαθέσεις  σε μυαλά  ελεύθερα , με ελεύθερη κριτική  σκέψη, απελευθερωμένα απο πίστη σε κόμματα και εξουσίες.

Για πρώτη φορά  στην κυπριακή ιστορία , απο το 2013, τόσοι  πολλοί κατακτητές μαζεμένοι έχουν σκλαβωμένο το πολυβασανισμένο νησί και τους  σκλαβωμένους κύπριους .

Παρά να ζει ο άνθρωπος σκλάβος των  κατακτητών, Τρόικας, Γερμανίας, Τουρκίας, Ισραήλ, Αγγλίας και να  τον οδηγούν εκεί που θέλουν οι κατακτητές , στην εθελούσια αυτοκτονία λόγω  της φτώχειας  που επέβαλαν με σχέδιο τα μνημόνια και οι τρόικες, προτιμότερο  είναι να  αντιστέκεται με κάθε τρόπο  και να  πεθάνει ελεύθερος.

Για  την  βασίλισσα ελευθερία  θυσίασαν  την ζωή τους , άξια κυπριακά πρότυπα, ηγετικές μορφές, οι ήρωες οι αθάνατοι του 1955.

Καλή λευτεριά  στα μυαλά  ή αλλιώς εσσωτερική επανάσταση  πρώτα και  ακολούθως συνειδητά θα  ακολουθήσει και το μεγάλο, η  κοινωνική επανάσταση για το μεγαλύτερο ιδανικό, την ελευθερία απο τους κατακτητές.

Να θυμόμαστε να γίνονται καθημερινά πρότυπα  μας  άξιοι αθάνατοι ήρωες μελετώντας  χωρίς να ξεχνάμε  την κυπριακή ιστορία ,που την γράφουν οι ίδιοι οι άνθρωποι. Ειδικά ο επαναστάτης Ρε Αλέξης, καθώς και ο κύπριος  επαναστάτης Ονήσιλος.

8 Μαίου 2014

Advertisements

Δημοσιεύθηκε από

cypriota

feel more think less. great quote

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s