Παρεξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου . Κριτική θεάτρου

Ο Κ. Παπαβασιλείου και ο Γ. Βαλαής μιλούν στο “Π” : Παρεξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου


http://www.parathyro.com/?p=23585

Η παράσταση εντάσσεται στην προσπάθεια αφήγησης της κρίσης;
“Νομίζω η ίδια η ιστορία είναι κρίση έτσι όπως την αντιμετωπίζουμε. Με την έννοια ότι πάντα συμβαίνουν γεγονότα που προέρχονται από μια κρίση”, εξηγεί ο Κ. Παπαβασιλείου. “Όχι κατ’ ανάγκη την κρίση στην οποία αναφερόμαστε εμείς σήμερα”.
Κατά τον Γ. Βαλάη, “έπρεπε να πάρουμε το υλικό του Λεόντιου Μαχαιρά και να δούμε τι πραγματικά αφορά ένα μέσο θεατή από τότε στο τώρα. Δεν το αντιμετωπίσαμε σαν παραμυθάκια που συνέβαιναν τότε. Το αντιμετωπίζουμε σαν πραγματικές ιστορίες οι οποίες με διάφορες παραλλαγές συμβαίνουν και τώρα. Αν κοιτάξει κανείς την ιστορία του ανθρώπου, θα δει ότι συμβαίνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Κι είναι τραγικό αυτό. Συμβαίνουν σφαγές, μάχες, βιασμοί, εξεγέρσεις, οικονομικές ευμάρειες και οικονομικές καταπτώσεις… Συνήθως κρίνουμε από τη ζωή μας αλλά η Ιστορία κρίνει σε ένα άλλο επίπεδο τους ανθρώπους. Και καταπίνει τις ανθρώπινες ζωές με ένα άλλο τρόπο, που κανείς δεν περιμένει. Αλλά η Ιστορία αφορά τον άνθρωπο, γιατί ζει μέσα στην Ιστορία. Η Ιστορία δεν είναι τα γεγονότα που λένε οι ειδήσεις, Ιστορία είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε. Και ο προσωπικός κόσμος ο δικός μας, και ο ιστορικός χρόνος ο οποίος τρέχει με όλες τις αντιφάσεις που μπορεί να έχει. Κάποια πράγματα, για παράδειγμα, τα θεωρούμε δεδομένα: μια γυναίκα που καπνίζει στον δρόμο φορώντας μια μίνι φούστα. Πριν από 100 χρόνια, αυτό το πράγμα δεν γινότανε. Τα πάντα, λοιπόν, μας αφορούν”.
Ο Κ. Βασιλείου συμπληρώνει: “Το ότι μας αφορά περισσότερο η οικονομική κρίση που συμβαίνει στην Κύπρο, δεν σημαίνει πως αυτό είναι το πιο σημαντικό ιστορικό γεγονός σήμερα. Υπάρχει μια σχετικότητα σε σχέση με τον χώρο όπου συμβαίνουν κάποια πράγματα. Στη Συρία μπορεί να συμβαίνει κάτι πολύ πιο σημαντικό από το ότι εμείς έχουμε χάσει κάποια χρήματα. Ή στην Αίγυπτο. Κι αυτό είναι αναπόφευκτο, να μας απασχολεί το δικό μας πρώτα, αλλά -τη στιγμή που συμβαίνει παράλληλα- έχει ένα στοιχείο τραγικότητας. Η Συρία είναι 100 μίλια από δω, δεν είναι πολύ μακριά. Κι όμως, είναι λες και είναι μια άλλη πραγματικότητα. Αυτές οι πραγματικότητες που συμβαίνουν σε διάφορους χώρους, το πώς ενώνονται ή δεν εφάπτονται, μάς απασχολεί στην παράσταση.

Advertisements

Δημοσιεύθηκε από

cypriota

feel more think less. great quote