Η ηγεμονία του Ερντογάν ανησυχεί τη Δύση

αἰέν ἀριστεύειν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχαιρετά τον προκάτοχό του στην προεδρία Αμπντουλάχ Γκιουλ έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.  Η αποχώρηση Γκιουλ αφαίρεσε ένα στοιχείο μετριοπάθειας από τους θεσμούς διακυβέρνησης.

Ως απόλυτος ηγεμόνας προχωρά πλέον ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την αναρρίχησή του στην προεδρία, με την οποία έγραψε ένα ακόμη κεφάλαιο στην προσωπική του πολιτική διαδρομή αλλά και στην πορεία της σύγχρονης Τουρκίας. Αλλωστε, οι δύο έννοιες είναι εδώ και μια δωδεκαετία συνυφασμένες. Απελευθερωμένος από τον ενίοτε ενοχλητικό «εξισορροπητικό» ρόλο του Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο νέος πρόεδρος δείχνει αποφασισμένος να οικοδομήσει, με ακόμη πιο επιθετικά βήματα, τη νέα Τουρκία που οραματίζεται, και στην πορεία να επηρεάσει το γεωπολιτικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή.
Στις ομιλίες και δηλώσεις του ο 60χρονος πρόεδρος, που έχει θέσει ως ορόσημο την εικοστή επέτειο από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, το 2023, δηλώνει ότι επιθυμεί να διατηρήσει τις στενές σχέσεις με τη Δύση, αλλά κοιτάζει όλο και περισσότερο προς την Ανατολή. Καθώς το περιφερειακό γεωπολιτικό παζλ είναι ρευστό και υπό διαμόρφωση, η Αθήνα και η Λευκωσία αναμένουν τις προθέσεις του νέου προέδρου της Τουρκίας σε ό,τι αφορά…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 794 επιπλέον λέξεις

Advertisements

Δημοσιεύθηκε από

cypriota

feel more think less. great quote