Κόμπλεξ – σύνδρομο ανωτερότητας. Ολες οι αποδείξεις οτι έχετε κόμπλεξ


Κόμπλεξ ανωτερότητας

Πολλοί άνθρωποι δίνουν στους γύρω τους με κάθε τρόπο την εικόνα της ατομικής τους ανωτερότητας και προσπαθούν μέσα από συνεχόμενες συγκρίσεις να αποδείξουν ότι είναι “οι καλύτεροι, δυνατότεροι, πλουσιότεροι, πιο πονηροί, καπάτσοι, κοινωνικοί…”. Οι άνθρωποι αυτοί ξεκινούν τις κοινωνικές τους συναναστροφές προσπαθώντας να αποδείξουν ότι είναι ανώτεροι από τους υπόλοιπους και να δείξουν με κάθε τρόπο στους άλλους ότι είναι κατώτεροι. Αυτό γίνεται με τόσο κραυγαλέο τρόπο, που καθιστά τα άτομα αυτά αντιπαθητικά αλλά και πολλές φορές αντικείμενο κοροϊδίας από τον περίγυρό τους.

Γιατί όμως επιλέγει κανείς μια τέτοια στάση ζωής; Στην πραγματικότητα, αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται ακριβώς αντίθετα από αυτό που δείχνουν: διακατέχονται από ένα απύθμενο αίσθημα μειονεξίας και κατωτερότητας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην το φανερώσουν, φτάνοντας στο άλλο άκρο. Στην πραγματικότητα δεν προσπαθούν να “πείσουν” τους άλλους ότι είναι καλύτεροι, αλλά είναι μια απόπειρα να πείσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Δυστυχώς, όμως, χρησιμοποιούν τον λάθος τρόπο κι έτσι δεν πετυχαίνουν το ζητούμενο, αλλά το αντίθετο: η στάση τους και οι τρόποι τους συχνά τους αποξενώνουν από τους άλλους κι έτσι δε βιώνουν την επιτυχία και την αναγνώριση που επιθυμούν.

Πόσες φορές δεν έχετε συναντήσει άτομα «αυτού… του είδους» στην καθημερινότητά σας;
Είναι το συνηθισμένο υφάκι του ατόμου: «Εμένα η μαμά μου με έκανε όμορφο, έξυπνο, τον καλύτερο επαγγελματία, μοναδικό στο είδος μου, best of the best και κυρίως μετριόφρονα».
Μήπως τελικά αυτό το στυλάκι είναι κόμπλεξ;
Ονομάζεται σύμπλεγμα ανωτερότητας και είναι ο τύπος συνδρόμου που αναπτύσσει ένα άτομο που κατέχεται από σύνδρομο κατωτερότητας. Ως άμυνα λοιπόν, αποφασίζει να δράσει, προκειμένου να αποκρύψει την κατωτερότητα του. Αυτό το άτομο συνήθως ισχυρίζεται ότι η γνώμη του είναι πάντα καλύτερη από αυτή των άλλων, κάνει τα πάντα καλύτερα, είναι πιο σημαντικό από τους υπόλοιπους, κ.λ.π.
Οι αιτίες του συνδρόμου είναι συνήθως ένα άμεσο αποτέλεσμα του κόμπλεξ κατωτερότητας που υποβόσκει. Το άτομο πάσχει από αισθήματα κατωτερότητας που αντισταθμίζουν την κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε το σύνδρομο αυτό με την αυτοπεποίθηση.

Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι ότι το άτομο βαθιά μέσα του αισθάνεται κατώτερο και ενεργεί αλαζονικά. Μπορεί να αρνηθεί να δει έναν ψυχίατρο για παράδειγμα, επειδή αισθάνεται ανώτερο από αυτόν. Θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να το πράξει αυτό και έτσι δεν καταφέρνει ποτέ να πάρει μια επιστημονική βοήθεια και την κατάλληλη θεραπεία.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν επίσης, πως το σύμπλεγμα/σύνδρομο ανωτερότητας έχει σχέση και με τον ναρκισσισμό.
Χαρακτηριστικό αυτών των ατόμων είναι η εξής πεποίθηση:
«Είμαι καλύτερος από τους περισσότερους που με περιβάλλουν… αν και δεν είμαι αρκετά σίγουρος για τα σημεία διαφωνίας ανάμεσα σε μένα και τους άλλους, ξέρω πως είμαι πολύ καλύτερος από αυτούς. Οι υπόλοιποι άνθρωποι μου φαίνονται αδύναμοι, ανήμποροι και ευάλωτοι». Οι περισσότεροι από τους ναρκισσιστές αποτυγχάνουν να πετύχουν, στην πλειοψηφία τους είναι καταθλιπτικοί και θεωρούν πως τους άλλους η ζωή τους πάει όπου θέλει ενώ αυτοί διατηρούν τα πάντα υπό έλεγχο. Το σλόγκαν τους είναι: «Εγώ δεν είμαι σαν αυτούς τους ανθρώπους και γι ‘αυτό πρέπει να είμαι στην κορυφή, γι’ αυτό θα πρέπει να έχω όλη την προσοχή τους και γι’ αυτό  πρέπει να τους ξεπεράσω.» 

Στην ουσία ναρκισσισμός είναι μια διαταραχή της προσωπικότητας όπου στο πρόσωπο κυριαρχεί η αγάπη με τον εαυτό του. Ο νάρκισσος έχει μια διογκωμένη αίσθηση της προσωπικής του αξίας, νομίζει ότι είναι καλύτερος από τους  περισσότερους ανθρώπους, ότι είναι ένα εξαιρετικό πρόσωπο και ότι είναι άτρωτος. Μπορείτε να το καταλάβετε εύκολα εάν ένας από τους φίλους, τους συνεργάτες ή τους συγγενής σας είναι νάρκισσος, από τον τρόπο που συνέχεια μιλάει για τα θαυμάσια επιτεύγματά του, την ιδιαίτερη ευφυΐα του, την εξαιρετική  δουλειά του και συχνά για την αψεγάδιαστη ομορφιά του.

Τα κοινά συμπτώματα των νάρκισσων: 
• Η προσπάθεια για την προσοχή: η αυτοπεποίθησή τους τονώνεται όταν είναι  στο επίκεντρο της προσοχής και όλοι μιλούν για τα ανώτερα ταλέντα τους. Χωρίς αυτό ο νάρκισσος αισθάνεται άνευ αξίας και μπορεί να πέσει ακόμη και σε κατάθλιψη.
• Η υπερβολή στην αξία τους: νομίζουν ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν με αυτούς και πως είναι ανώτεροι. Συνεχώς προσπαθούν να μεταφέρουν αυτή την εντύπωση σε εκείνους που τους περιβάλλουν. Ο νάρκισσος μιλάει πάντα για το πόσο καλός και λαμπρός είναι ο ίδιος σε σύγκριση με τους άλλους.
• Η έλλειψη συναίσθησης: οι περισσότεροι νοιάζονται μόνο για τα δικά τους συναισθήματα. Θέλουν να επωφεληθούν μόνο από τους άλλους ή να τους χρησιμοποιήσουν μόνο για να εξασφαλίσουν μια πηγή για τη ναρκισσιστική τους ικανοποίηση.
• Η εμμονή με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας: στο μυαλό του ο νάρκισσος έχει εμμονή με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, ανωτερότητας, μοναδικών επιτευγμάτων, τεράστιας δύναμης και αιώνιας φήμης.

http://designmagazine.gr/104-sxeseis/176-me-myself-i

Advertisements

Δημοσιεύθηκε από

cypriota

feel more think less. great quote