Σνόουντεν: Η ιδιωτικότητα των πολιτών χάνεται (άρθρο του 2013)

Στη σημασία της ιδιωτικότητας αναφέρθηκε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, που έκανε τις γνωστές αποκαλύψεις για το αμερικανικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Σε ένα δίλεπτο βίντεο που γυρίστηκε στη Μόσχα, όπου ο Σνόουντεν έχει βρει προσωρινά άσυλο, αναφέρθηκε στις ανησυχίες που εκφράζονται για τις παρακολουθήσεις σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τεράστια τεχνολογική πρόοδο.

«Έχουμε αισθητήρες στις τσέπες μας που μας παρακολουθούν όπου κι αν πάμε. Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για τα προσωπικά δεδομένα του κάθε ανθρώπου» είπε στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Channel 4.

«Ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα μεγαλώσει χωρίς την ιδέα της ιδιωτικότητας. Δεν θα μάθουν ποτέ τι σημαίνει να έχει κανείς μια ιδιωτική στιγμή, μια μη καταγεγραμμένη σκέψη που δεν θα έχει περάσει από ανάλυση. Κι αυτό αποτελεί πρόβλημα γιατί η ιδιωτικότητα έχει μεγάλη σημασία, είναι αυτό που μας επιτρέπει να καθορίζουμε ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε να γίνουμε» πρόσθεσε.

Όπως είπε, «μαζί πρέπει να βρούμε μια καλύτερη ισορροπία, να τερματίσουμε τις μαζικές παρακολουθήσεις και να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση ότι αν θέλει πραγματικά να μάθει πώς αισθανόμαστε, το να ρωτήσει είναι πάντα φθηνότερο από το να κατασκοπεύει».

Το «Εναλλακτικό Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα» μεταδίδεται κάθε χρόνο από το 1993, μιμούμενο τη δομή του ετήσιου διαγγέλματος της βασίλισσας Ελισάβετ προς το έθνος. Στο παρελθόν τέτοια μηνύματα είχαν στείλει ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και οι ήρωες της σειράς κινουμένων σχεδίων «Σίμπσονς».

Την Τρίτη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post ο Σνόουντεν είχε δηλώσει ότι πέτυχε όσα επιδίωκε. «Για μένα, όσον αφορά την προσωπική μου ικανοποίηση, αποστολή εξετελέσθη» είπε.

Advertisements

Δημοσιεύθηκε από

cypriota

feel more think less. great quote