Είναι όλοι άνθρωποι παιδιά του bullying ….. Η απόδειξη στο πιο κάτω άρθρο…

Είμαστε αυτά τα παιδιά που ρίξαμε στο δημοτικό φαγουρόσκονη στα μαλλιά του μπροστινού μας για να γελάσουν οι άλλοι κι εμείς να φουσκώσουμε από χαρά που προσφέρουμε γέλιο εις βάρος κάποιου.

Αυτοί που δεν κάναμε παρέα τη Σοφία, την Ελένη, τον Κώστα γιατί δεν έρχονταν με ωραία, καινούργια, επώνυμα ρούχα στο σχολείο ή γιατί είχαν σπυριά εφηβικά και σιδεράκια.

Συνωμοτήσαμε κάποτε εναντίον του κολλητού μας, για να τον πετάξουμε έξω από την παρέα επειδή βρήκαμε άλλα πιο ενδιαφέροντα άτομα να περνάμε τον χρόνο μας.

Κρύψαμε την αλήθεια, γελάσαμε με το πέσιμο κάποιου στην αυλή, κοροϊδέψαμε αυτόν που μάλωσε ο δάσκαλος γιατί δεν είχε διαβάσει και αργότερα χλευάσαμε το συμφοιτητή που δεν είχε αμάξι και πηγαινοερχόταν με τα ΜΜΜ στη Σχολή. Γελάγαμε με τον άλλον που είχε έρθει από επαρχία και είχε αυτή την περίεργη προφορά, βγάζαμε σε όλους ένα «παρατσούκλι»-χαρακτηρισμό να τους αποκαλούμε. Κάναμε στην άκρη αυτόν που δεν ερχόταν μαζί μας στα πάρτι γιατί «είναι low profile» και την άλλη το ‘φυτό’ που πέρναγε με τη μία τα μαθήματα, γιατί δεν ήταν cool.

Ειρωνευόμασταν αυτόν που δεν έχει πάει ποτέ στο εξωτερικό, εκείνη που έφερνε ταπεράκι στη σχολή για να μη παίρνει απέξω και σίγουρα εκείνον που ήταν “διαφορετικός” επειδή δεν είναι Έλληνας και ας είχε γεννηθεί εδώ, και ας μίλαγε τα ελληνικά καλύτερα από εμάς, και ας δούλευε από τα δεκάξι για να σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Ή τον άλλο τον «περίεργο» που δεν ερχόταν για μπάλα αλλά προτιμούσε τις παρέες κοριτσιών.

Ύστερα μεγαλώσαμε και γίναμε υπάλληλοι ή εργοδότες, δεν έχει σημασία. Γιατί πάλι τα ίδια κάναμε, στον υφιστάμενο, στον πελάτη, στον καφετζή, στην καθαρίστρια, στον συνάδελφο, στον σερβιτόρο.Γιατί κοιτάγαμε πάντα δίπλα μας και όχι μέσα μας.

Γιατί αυτό μάθαμε να κάνουμε, κάποιος μας το έδειξε ή το είδαμε να γίνεται μέσα στο σπίτι μας, κάπου μέσα στη ζωή μας. Γιατί και η μάνα μας, ο αδερφός μας, ο πατέρας μας, ο κολλητός μας από κάπου το μάθαν. Κάπως έτσι πάνε αυτά, είναι σπόροι. Και ο σπόρος όπου βρει γόνιμο έδαφος ανθίζει, μέχρι να τον κόψεις. Από τη ρίζα.

Για αυτό δεν εξαιρείται κανείς. Είμαστε όλοι παιδιά του bullying. Είτε το δεχτήκαμε χωρίς να μιλήσουμε ή το κάναμε.

Αυτοί είμαστε. Τσάμπα μάγκες. Τσάμπα ψυχές.

http://www.thetoc.gr/opinion/article/eimaste-oloi-mas-paidia-tou-bullying

Advertisements

Δημοσιεύθηκε από

cypriota

feel more think less. great quote