Το ηλιακό πλέγμα και η επιρροή του

Με τον όρο «ο ήλιος του ανθρώπου» εννοείται το κέντρο της προσωπικής μας δύναμης και αυτόν ακριβώς τον ήλιο συμβολίζει το κέντρο του ηλιακού πλέγματος.
Είναι το τρίτο ενεργειακό μας κέντρο, η γέφυρα ,που ενώνει και επικοινωνούμε με την εξωτερική πραγματικότητα και την εσωτερική μας αλήθεια. Ο συναισθηματικός μας κόσμος εκφράζεται από αυτό το κέντρο. Χρωματίζει την ζωή και μας βοηθά να εκφράσουμε την προσωπική μας δύναμη και την προσωπικότητά μας. Είναι το αστρικό, συγκινησιακό μας σώμα και ο μαγνητικός πυρήνας για την δημιουργική μας έκφραση και των σχέσεων που έλκουμε και πραγματοποιούμε.
Ονομάζεται και συναισθηματικός εγκέφαλος και είναι σχεδόν το αντίγραφο εκείνου που έχουμε στο κεφάλι και δεν χρησιμεύει μόνο για την πέψη.
Έχει μνήμη. Αποθηκεύει όλα τα συναισθήματά, τα όνειρα και τις επιθυμίες μας και αναπτύσσει τις δικές του νευρώσεις. Oι προσκολίσεις, οι εμμονές, αυτά που αγαπάμε, ακόμα και τα πράγματα που δεν μας αρέσουν, καθορίζονται από αυτό το κέντρο. Είναι υπεύθυνο για τις αυθόρμητες και ασυνείδητες αποφάσεις μας, άρα παίζει σημαντικό ρόλο στην χαρά, την λύπη μας.
Επίσης Σχετίζεται με τον Μεταβολισμό και την Πέψη
Επηρεάζει Τον Νου
Εκφράζει την Δύναμη, τη Θέληση και το Μπορώ.
Χρώμα του το κίτρινο
Στοιχείο του η φωτιά
Η ανισορροπία αυτού του κέντρού μπορεί να εκδηλωθεί. με αλαζονεία, με επιθυμία να χειραγωγούμε και να καταπιέζουμε.

Εκφράζουμε κριτική και επίκριση. Αναστολές και φόβους. Έχουμε ανησυχία και μη ικανοποίηση. Επίσης οδηγεί στην εκδήλωση θυμού,
παραπόνων και απαιτήσεων, από τους γονείς μας και τον γύρω κόσμο. Ειδικά ο Θυμός μπορεί να μείνει παγιδευμένος εδώ, για πολλά χρόνια. Μπορεί επίσης να εκφραστεί σύγχυση μεταξύ της έκφρασης του λόγου, της σκέψης και των πράξεων μας.
Η χαρά στη ζωή μας απουσιάζει και μπορεί να εκδηλωθούν κρίσεις κατάθλιψης.
Η θέση του στο σώμα μας είναι η περιοχή του Στομάχου ανάμεσα από τον Αφαλό και το διάφραγμα
μεταξύ 12ου θωρακικού και 1ου οσφυϊκού σπονδύλου. Είναι ένα δικτυωτό πλέγμα από νεύρα που περιβάλει, όλη την πεπτική οδό μέχρι το ορθό έντερο.
Όργανα και λειτουργίες που επηρεάζει είναι , το Στομάχι, το Πάγκρεας, το Συκώτι, το σπλήνα, τα Επινεφρίδια, την ουροδόχο κύστη, το Νευρικό Σύστημα, το Λεπτό έντερο και μέρος του παχέως, το μεσαίο τμήμα της σπονδυλικής στήλης, την κυκλοφορία του αίματος, την αναπνοή και την πέψη. Έτσι μπορεί να εκδηλωθεί Έλκος στομάχου και των εντέρων, Πέτρες στη χοληδόχο κύστη, Διάρροια, Δυσκοιλιότητα, Παγκρεατίτιδα, Διαβήτης, Σπαστική κολίτιδα, αλλά και τα Νευρικά προβλήματα μπορούν να αποδοθούν στην έλλειψη ισορροπίας του. Δηλ επηρεάζει το νοητικό, το συναισθηματικό και κατ’ επέκταση, το φυσικό μας φορέα.

Κι όμως, διαθέτει μια μεγάλη φαρμακοποιία και καθώς συνδέεται με όλα τα όργανα και με όλα τα κύτταρα, μπορεί να επανορθώσει το κάθε τι.
Είναι μια αίθουσα που διαθέτει πολλές εκπλήξεις, προκλήσεις και μαθήματα, για αποδεσμεύσεις, θεραπεία και εξέλιξη.

Ένα ισορροπημένο Ηλ.πλέγμα, μπορεί να λύσει πάρα πολλά προβλήματα. Εδώ Ανακαλύπτεται και Αναπτύσσεται, η Αυτοεκτίμηση, ο Αυτοσεβασμός και η Αυτοπειθαρχία. Εκφράζεται η ικανότητα αντιμετώπισης των δυσκολιών, το θάρρος ανάληψης ευθυνών, η Γενναιοδωρία, το χιούμορ και η Διαισθητική μας φωνή.
Μας βοηθάει να πετύχουμε τους στόχους μας και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.
Έτσι, αλλάζουν τα νευρικά μηνύματα και η χημεία του οργανισμού. Εκπέμπουμε υγεία Εκφράζουμε χαρά ,εσωτερική δύναμη και Σεβασμό προς τον εαυτό μας και τους άλλους. Έχουμε κατανόηση και αποδοχή. Γινόμαστε Δημιουργικοί, Διορατικοί, Ανεξάρτητοι και Υπομονετικοί. Εκπέμπουμε φως και ηρεμία και αυτή η κατάσταση γίνεται ασπίδα προστασίας από εξωτερικούς αρνητικούς παράγοντες Νιώθουμε Αυτοπεποίθηση και ανοίγει ο δρόμος για την πραγμάτωση των στόχων μας. Ένα φωτεινό και καθαρό Ηλιακό Πλέγμα μπορεί να γίνει ένα, φωτεινό και ανοδικό σκαλοπάτι εξέλιξης.
Στην πορεία της ζωής μου, αποφάσισα να ταξιδέψω μέσα σε αυτή την αίθουσα των συναισθημάτων. Να γνωρίσω και τις δύο όψεις αυτού του νομίσματος. Να ανακαλύψω πίσω από τα σκοτεινά του σημεία το φως που τρεμόπαιζε, μαζί με τα δώρα που είχε για μένα. Είναι σαν ένας κύκλος με γρανάζια που καθώς τα γυρίζεις αλλάζει η οπτική εικόνα και έννοια των πραγμάτων στη ζωή μας .
Η επιρροή του Ηλ πλέγματος κυριαρχούσε στη ζωή μου για πολλά χρόνια. Με κτυπούσε αλύπητα, με πονούσε, με πλήγωνε με. Αυτό με οδήγησε στην απόφαση να κάνω ένα μακροβούτι μέσα μου

και να ανακαλύψω την αληθινή και καθαρή πραγματικότητα του Εαυτού μου .Την ηρεμία και τη δύναμη. Την εσωτερική εκείνη κατάσταση της βαθιάς γαλήνης. Γιατί η ηρεμία είναι στην ουσία η πηγή της δύναμης και της δυναμικής ελεύθερης έκφρασης, η λύση πολλών προβλημάτων και η θεραπεία πολλών ασθενειών.
Με τη ρεφλεξολογία έκανα κι άλλο χώρο μέσα μου Φωτίζοντας και Δυναμώνοντας και άλλα σημεία (Γιατί όσο ψάχνεις βρίσκεις). Η Αυτοεκτίμηση και ο Σεβασμός είναι δυνατά εφόδια. Είμαι ένα μεγάλο παιδί που απολαμβάνει το δώρο της ζωής και έχω τη δύναμη να ονειρεύομαι. Πατώ γερά στα πόδια μου. Ξέρετε, το πρώτο σημείο που ένοιωσα πόνο στις πατούσες μου με την πρακτική, ήταν αυτό του Ηλ. πλέγματος. Στην πορεία συνειδητοποίησα, ότι Ό,τι μας πονάει είναι ζωντανό. Είναι η φωνή που ζητάει φροντίδα, κατανόηση και έκφραση.

Προσωπική εμπειρία – Γόνατα
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια προσωπική μου εμπειρία. Μετά από τροχαίο ατύχημα πριν από 20 περίπου χρόνια ξεκίνησα να έχω πρόβλημα στα γόνατά μου. Από τις κακώσεις απέκτησα έσω μηνίσκο ο οποίος με την κούραση και την πάροδο του χρόνου μου δημιουργούσε καθημερινά προβλήματα και δυσκολίες. Με πίστη στη Ρεφλεξολογία και καθημερινή πρακτική στον εαυτό μου (για λίγα λεπτά κάθε μέρα) άρχισα μέσα στο πρώτο τρίμηνο να νιώθω αισθητή βελτίωση στους πόνους. Ήμουν σίγουρη ότι ολοκληρώνοντας αυτό τον δρόμο, τα γόνατά μου δεν θα με πονούσαν πια, γιατί συμπλήρωνα τον δρόμο που θέλω να ακολουθήσω. Τώρα είμαι απαλλαγμένη εντελώς από αυτούς τους πόνους.

Η ρεφλεξολογία σαν ολιστική θεραπευτική ,ενεργεί για την ισορροπία και των τριών φορέων μας. Όλα τα κλειδιά είναι επάνω μας, φτάνει να αποφασίσουμε να κάνουμε το κλικ και να δούμε τι συμβαίνει πίσω από όλα αυτά που μας απασχολούν. Ο ρεφλεξολόγος είναι επισκέπτης στον προσωπικό μας χώρο. Με εμπιστοσύνη, του δίνουμε όσο χώρο εμείς του επιτρέπουμε για να εργαστεί.
Ενεργοποιώντας την περιοχή του ηλ.πλέγματος με απαλές πιέσεις και βαθιές ρυθμικές αναπνοές, το σώμα χαλαρώνει, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, ισορροπούν τα συναισθήματα και η διχοτόμηση του νου. Οι ορμόνες και οι χυμοί του σώματος διαχέονται και γλυκαίνουν τον οργανισμό. Όλα τα όργανα παίρνουν οξυγόνο και συνεργάζονται για την υγεία.
Ο δέκτης χαλαρώνει, ηρεμεί, ξεκουράζεται. Μπορεί να νοιώσει χαρά, ευεξία, συγκίνηση, την ανάγκη να μοιραστεί κάποιο πρόβλημα που τον απασχολεί, ή να πάρει αποφάσεις για να κάνει πράγματα που ήθελε από καιρό. Μπορεί να αποκτήσει περισσότερη κατανόηση, αποδοχή και αγάπη για τον εαυτό του και τους άλλους. Χειρίζεται με περισσότερη ηρεμία τα προβλήματα που τον απασχολούν. Αισθάνεται ότι κάτι τακτοποιείται μέσα του. Γιατί ο ρεφλεξολόγος κάνει χώρο, ώστε η ενέργεια να βρει τον δρόμο της και να συμβεί αυτό που χρειάζεται.
Στη συνέχεια, η θετική σκέψη, η αυτοπαρατήρηση και ο διαλογισμός συνθέτουν το παζλ της επανασύνδεσης και της αρμονική λειτουργίας του ατόμου.
Η απόφαση λοιπόν είναι δικιά μας. Ας δώσουμε στον εαυτό μας την απαιτούμενη προσοχή. Ας αναρωτηθούμε: Τι συμβαίνει στο σώμα μας και γιατί; Τι σκέψεις
κάνουμε , τι συναισθήματα εκφράζουμε; Να αναλάβουμε με θάρρος να ακούσουμε τι έχει να μας πει και να του επιτρέψουμε να μας αποκαλύψει, τα δώρα που έχει για μας. Να σταματήσουμε τις επαναλήψεις και τη στασιμότητα στη ζωή μας, ώστε να εκφραστεί η δημιουργικότητα και η αυτοθεραπευτική μας δύναμη. Γιατί όλοι μας έχουμε αυτή την φλόγα Αρκεί να ενεργοποιηθεί.
Θεραπεύω σημαίνει Υπηρετώ, Φροντίζω, κατανοώ, ασχολούμαι με ζήλο και επανορθώνω.
Ο Θεραπευτής Στρέφεται πρώτα μέσα του, ζητά καθοδήγηση και την αποκατάσταση, χωρίς να περιμένει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Και η ενέργεια ακολουθεί την πρόθεση, είναι νόμος της φύσης. Με αυτή την θέση, ο Ρεφλεξολόγος εργάζεται σε συγκεκριμένα σημεία στα πέλματα, που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, χαλαρώνοντας αρχικά το φυσικό, το συναισθηματικό και το νοητικό φορέα. Ο δέκτης αποφασίζει ελεύθερα, να αναλάβει την ευθύνη της θεραπείας του εαυτού του. Και τότε, κάτι μπορεί να συμβεί.

Ο καθένας είναι μοναδική οντότητα και τα μηνύματα καθώς και ο χρόνος ανακούφισης είναι μοναδικός. Ας δώσουμε χώρο στον εαυτό μας με το ολιστικό άγγιγμα της ρεφλεξολογίας. Μας αξίζει να είμαστε υγιείς, χαρούμενοι και δημιουργικοί. Να απολαμβάνουμε την ζωή, Να εκφράζουμε το φως και την αγάπη που έχουμε μέσα μας. Είναι δικιά μας απόφαση. Είναι στα χέρια μας.
Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα τον Εαυτό μου, για τη δύναμη που μου δίνει να ακολουθώ τον δρόμο την καρδιάς μου, στο ρεύμα της ψυχής μου.
Ευγνωμονώ τους δασκάλους μου, που φώτισαν την ψυχή και τον δρόμο της ζωής μου.
Ευχαριστώ τον γιό μου που έγινε συνοδοιπόρος στην απόφασή μου, με υπομονή και κατανόηση.
Ευχαριστώ τους φίλους μου που με στήριξαν και με ενθάρρυναν.
Ευχαριστώ την ομάδα για την αγάπη και την αποδοχή τους.
Τέλος ευχαριστώ με όλο μου τον εαυτό, την δασκάλα μου την κα Ευφροσύνη Στραβελάκη, που με τόση αγάπη, αφοσίωση και δύναμη, δίδαξε την θεραπευτική μέθοδο της ρεφλεξολογίας, αλλά και την ουσία της, δηλαδή τη θέση και την επαφή πρώτα με τον εαυτό μας και μετά το άγγιγμα και την επαφή με τον δέκτη, που γίνεται προέκταση του εαυτού μας. Τότε θεραπευόμενος και θεραπευτής συνάπτουν επαφή, συνεργάζονται, παίρνουν και δίνουν, από την συνεχόμενη οντολογική θεραπευτική ροή που διέπει τα πάντα.

Advertisements

Δημοσιεύθηκε από

cypriota

feel more think less. great quote