Συμμαχία Google με κορυφαίους ειδησεογραφικούς οργανισμούς

Ιδρυτικοί εταίροι είναι οι: Les Echos (Γαλλία), FAZ (Γερμανία), The Financial Times (Ηνωμένο Βασίλειο), The Guardian(Ηνωμένο Βασίλειο), NRC Media (Ολλανδία),  El Pais (Ισπανία), La Stampa (Ιταλία) and Die Zeit (Γερμανία), μαζί με τους κορυφαίους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, European Journalism Centre (EJC), το Global Editors Network (GEN) και το International News Media Association (INMA).

Στόχος είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης ενός βιώσιμου οικοσυστήματος ειδήσεων και η προώθηση της καινοτομίας στην ψηφιακή δημοσιογραφία μέσα από τη διαρκή συνεργασία των κλάδων της τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης. Το DNI επιδιώκει να επεκτείνει την πρωτοβουλία και σε άλλους ευρωπαϊκούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς και όσοι εμπλέκονται με την Ευρωπαϊκή ψηφιακή βιομηχανία ειδήσεων θα είναι σε θέση να λάβουν μέρος στο σύνολο ή σε μέρη αυτής.

Ο Carlo D’Asaro Biondo, πρόεδρος στρατηγικών σχέσεων της Google στην Ευρώπη, δήλωσε:

«Το Διαδίκτυο προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για τη δημιουργία και τη διάδοση της καλής δημοσιογραφίας. Όμως υπάρχουν ταυτόχρονα εύλογα ερωτήματα σχετικά με το πώς η δημοσιογραφία υψηλής ποιότητας μπορεί να διατηρηθεί στην ψηφιακή εποχή. Μέσα από την Digital News Initiative, η Google θα συνεργαστεί στενά με τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη βιωσιμότερων μοντέλων ειδήσεων. Αυτή είναι μόνο η αρχή και καλούμε και άλλους να ενωθούν μαζί μας «.

Το DNI θα επικεντρωθεί σε τρείς βασικούς τομείς:

  1. Εξέλιξη των προϊόντων: Η Google και οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί θα δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας που μέσα από διαρκή και εποικοδομητικό διάλογο θα διερευνά την εξέλιξη των προϊόντων με σκοπό την αύξηση των εσόδων, την επισκεψιμότητα και τη συμμετοχή του κοινού.

O          η ομάδα εργασίας θα αποτελείται από μεγάλους και μικρούς Ευρωπαίους εκδότες, που εκπροσωπούν τις προτεραιότητες της ειδησεογραφικής βιομηχανίας και θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για  τις διαφημίσεις, τα βίντεο, τις εφαρμογές, τις ιδέες δεδομένων της επί πληρωμή δημοσιογραφίας και των  Google news.

O          Η Google και οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν αρχίσει να ερευνούν μια σειρά από ιδέες για προϊόντα και αναμένουν περαιτέρω προτάσεις από την ομάδα εργασίας καθώς αναπτύσσεται αυτή η πρωτοβουλία.

O          Η πρόθεση μας είναι ο διάλογος αυτός να οδηγήσει σε εξέλιξη των προϊόντων η οποία θα ωφελήσει το ειδησεογραφικό οικοσύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο.

  1.      Υποστηρίζοντας την καινοτομία: Η Google θα υποστηρίξει την καινοτομία στην ψηφιακή ειδησεογραφική δημοσιογραφία σε διάστημα τριών ετών.

o Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Google θα διαθέσει 150εκ. ευρώ για έργα που προβάλλουν ένα νέο τρόπο σκέψης στην άσκηση της ψηφιακής δημοσιογραφίας

o Όποιος εργάζεται για την καινοτομία στις διαδικτυακές ειδήσεις θα μπορεί να υποβάλει αίτηση, συμπεριλαμβανομένων των ήδη καταξιωμένων εκδοτών, αλλά και εκείνων που δραστηριοποιούνται μόνο διαδικτυακά καθώς και ψηφιακά ειδησεογραφικά start-ups.

o Το DNI θα καθορίσει τα κριτήρια και τις διαδικασίες σε συνεργασία με μια συμβουλευτική ομάδα εκδοτών και οργανισμών με εμπειρία στις χρηματοδοτήσεις δημοσιογραφικών οργανισμών.

o H αξιολόγηση των αιτήσεων θα λάβει υπ” όψιν της την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τα προσδοκώμενα οφέλη για τους συμμετέχοντες.

3.  Εκπαίδευση & Έρευνα: 
o Η Google θα επενδύσει στην κατάρτιση και σε πόρους ανάπτυξης για δημοσιογράφους και ειδησεογραφικά πρακτορεία σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων:

  • Ειδικό προσωπικό με έδρα το Παρίσι, το Αμβούργο και το Λονδίνο ώστε να συνεργάζεται με ειδησεογραφικά πρακτορεία πάνω στις ψηφιακές δεξιότητες
  • Συνεργασίες εκπαιδευτικού σκοπού με δημοσιογραφικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας INMA, GEN, the Center for Investigative Reporting and Hacks/Hackers και μια οργάνωση η οποία φέρνει σε επαφή τους δημοσιογράφους με τεχνολόγους
  • Ενίσχυση των δημοσιογραφικών διαδικτυακών πόρων και εργαλείων

o      Η Google θα χρηματοδοτήσει έρευνα για την αλλαγή του τοπίου στα μέσα ενημέρωσης, αρχικά στα εξής:

  • Ένα διευρυμένο «Reuters Institute Digital News Report» για την κατανάλωση ειδήσεων και τη συμπεριφορά των χρηστών σε 20 Ευρωπαϊκές χώρες
  • Επιχορηγήσεις για ακαδημαϊκή έρευνα σε ψηφιακή δημοσιογραφία, συμπεριλαμβανομένου του ρεπορτάζ με τη βοήθεια υπολογιστών,  αναζήτηση πληροφοριών μέσω crowd-sourcing και συμπερασμάτων που βασίζονται σε δεδομένα («data-driven insights»)
  • Επέκταση του προγράμματος Δημοσιογραφικών Υποτροφιών Google («Google Journalism Fellowships»), στην Ευρώπη.Πηγή: infocom.gr

Διάβασε περισσότερα στο: Συμμαχία Google με κορυφαίους ειδησεογραφικούς οργανισμούς | gazzetta.gr
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook

Advertisements

Δημοσιεύθηκε από

cypriota

feel more think less. great quote